Becsapható tesztek, becsapható becsapók?

Character Business 2011-04-11

Tényleg be lehet csapni egy csavaros személyiségtesztet? Természetesen nem, legfeljebb félrevezetni lehet. Annak meg mi értelme?


 

 

Ki ne érzett volna már kísértést, egy fontosnak ígérkező állásinterjú előtt arra, hogy jobb színben tüntesse fel magát, mint amilyen. Talán csak az nem, aki még sohasem volt állásinterjún.

 

A személyiség tesztek alapvetően a személyiségünkre kíváncsiak. Személyiség tekintetében pedig nincs jó vagy rossz, csak valamilyen van. Őszinte válaszainkkal megvilágítjuk magunk és a teszt kiértékelő szakember előtt, valós tulajdonságainkat. Ezáltal kerülhetünk olyan területre, ahol sikereket érhetünk el, mely személyiségünkkel tökéletes szinkronban van. A személyiség és kompetencia alapú karrier tanácsadás és kiválasztás, immáron önálló tudományággá nőtte ki magát. Pontos, mint a svájci óra.

 

A személyiségtesztek, felépítésük, szóhasználatuk, rafinált szerkezetük tekintetében, azt vizsgálják, hogy mire, hogyan reagálunk? Nincsenek jó vagy rossz válaszok. Nincsenek jó vagy rossz eredmények.

 

Miközben átverekedjük magunkat rajtuk, részletes kép alakul ki rólunk. Arról, amilyenek vagyunk. Ennek alapján kiderül, hogy például milyen szituációkban boldogulunk jól-rosszul, magabiztosan-ügyetlenül, vidáman vagy feszülten, stb. Kiderül az is, hány nap alatt őrülnénk meg, ha irodai adminisztrációra, értékesítési munkára, vagy reklamációkezelésre kárhoztatnának. Ki, mire? 

 

Ha őszintén töltjük ki, nagyon sok hasznos információ birtokába juthatunk önmagunkról. Szégyellenünk pedig nem kell semmit, hiszen mi magunk, úgy vagyunk teljes egész, ahogyan. 

 

De mi történik, amikor valaki manipulálni (becsapni) próbál egy olyan tesztet, ahol nincsenek helyes és helytelen válaszok? Részben semmi, mert egy hosszú teszt esetében, igen nehéz mindvégig, következetesen sumákolni. Minden kérdésre „olyaténképpen” felelni, amilyen színben önmagunkat feltüntetni szeretnénk, pedig egyszerűen lehetetlen.  De részleges sikereket elérhetünk.

 

Például, néhány érték tekintetében ellentmondásos képet festhetünk magunkról. Kijöhetnek olyan értékek is a teszten, amik „nem jöhetnek ki”. Mivel a személyiségképek egzakt, jól azonosítható mintázatúak, mindig ki fog valahol lógni a lóláb. De végül mi értelme lesz ennek?

 

Semmi. Legfeljebb annyi, hogy félrevezető válaszaink miatt, egészen más feladatkörre tartanak majd alkalmasnak minket, mint amire valójában hivatottak vagyunk.  Lehet, hogy ez a hierarchiában nem felfelé, hanem lefelé jelent majd „mást”. 

 

Természetesen mindez csak fikció, a jobb személyiségtesztek számolnak a csavaros észjárású válaszadókkal.


 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.