Emberek vagy dollár jelek?

Character Business 2011-04-11

Kell foglalkoznunk munkatársaink emberi tulajdonságaival, vagy csak a pénzteremtő képességük számít?


 

A kérdés olyan régi, mint a tűz csiholás mestersége. Tanán még régebbi.  A vélemények pedig, az adott vezető személyiségének függvényében eltérőek. 

 

Néhány bennfentes tudni véli, hogy az igazán tapasztalt vezetők sohasem keverik az üzletet az érzelmekkel. Minden bizonnyal valamelyik maffia történetet feldolgozó mozifilm főhősét idézik ilyenkor. Természetesen az ilyen filmekben, tényleg nem keverik a kettőt. Illetve keverik, aztán rossz vége lesz. Szemben a városi legendákkal, az igazán nagy öregek egészen mást mondanak.  Több évtizedes vezető tapasztalattal, kevesen vélekednek úgy, hogy embereik, nem legalább annyira fontosak, mint teljesítményük. Hiszen a kettő elválaszthatatlan egymástól. 

 

Gyakorlatban láthatjuk, hogy az igazán sikeres vezetőket nem csupán a profit „veszi körül”, hanem emberi kötelékek sokasága. Barátok, család, elválaszthatatlan munkakapcsolatok. Ha ezek odavesznek, nincs sok értelme a profitnak sem.

 

De ismerjük-e valóban embereinket? Intézetünk két évtizede lep meg vállalatvezetőket, saját munkavállalóikkal kapcsolatban. Gyakori, hogy sok év közös helytállás után sem alakul ki egy menedzserben tökéletes kép , közvetlen beosztottai szemléletéről, értékrendjéről, gondolkozásmódjáról. Legtöbbször alig tudunk valamit azokról, akikkel napi 8-10 órát együtt töltünk.   

 

Mindez kiderül abból is, ha egy kollégánkat sehogyan sem tudjuk motiválni, ösztönözni a jobb munkavégzésre. Alapvető humán erőforrás menedzsment szabály, hogy csak azt nem tudjuk jobb teljesítményre sarkallni, akit nem ismerünk eléggé.  

 

Egy részletes személyiség profil elkészítésekor aztán, egy varázslatos világ tárul fel.  Kiderül, hogy munkatársaink számtalan olyan adottsággal, képességgel, kompetenciával rendelkeznek, amiről sem ők maguk, sem mi nem tudtunk korábban. Olyan értékeket hordoznak, melyekre nagy szükségünk lehet egy verseny alapú, gyorsan változó üzleti környezetben. Ezek az értékek felszínre hozhatóak, amennyiben helyes módszert választunk ehhez. A helyes módszer megtalálása érdekében pedig csupán annyit kell tennünk, hogy kicsit jobban odafigyelünk a vezetés pszichológiájára.   

 

 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.