Reggel hulla, délben pörög, utána meg ki tudja...

Character Business 2011-04-11

A reggeli meetingek résztvevői közül páran álmosak, mások túlpörögnek, néhányan pedig nem emlékeznek rá, hogy ott lettek volna...


 

 

 

Munkatársaink várható teljesítménye és hatékonysága igencsak napszak függő. Időgazdálkodás terén jártas szakemberek több alaptípust is megkülönböztetnek. Általában 4 (esetleg 6) féle bioritmussal rendelkezünk. 

 

Amikor kreatív csapatmunkára hívjuk kollégáinkat, ritkán gondolunk arra, hogy személyenként aktivitásuk szélsőségesen eltérő lehet. Így a meeting időpontjában óhatatlanul, más-más fordulatszámon pörögnek. 

 

Vannak az úgynevezett "korán kelők". Ők azok, akiket valamilyen rejtélyes okból hajnalok hajnalán kivet az ágy. Mivel reggelente vannak csúcsformában,  4-5 órakor kelnek, leghatékonyabb időszakuk pedig 6-9 óra között várható. Akkor, amikor a legtöbben még a kávéfőzőt keresik, vagy még azt sem.  

 

Megint másik típus, akit szakzsargonnal "bagolynak" szokás nevezni. Ő déltájban kezd magához térni először. Persze csak kezd, mert igazán pörögni este fog. Aztán egészen a hajnali órákig csúcson jár. Reggel, napközben, kora délután egyszerűen használhatatlan. 

 

 

Egy következő típus aktivitási csúcs időszaka "délelőttre" tehető, egy másiké pedig a "délutáni órákra". Mindketten szoktak reggelizni, szervezetük szép lassan, fokozatosan jut el a megfelelő „üzemi hőfokra”. Aztán ugyanilyen fokozatosan merülnek le. Hagyományos munkarendben (08.00.-16.30) ők a leghasználhatóbbak. Persze a reggeli értekezleteken még nem számíthatunk rájuk.  

 

Végül, de nem utolsó sorban, van még a "kora esti", és van az "össze-vissza" típus. Az előbbi este 6 körül, az utóbbi pedig ki tudja mikor aktív. Ők hatan hivatalosak kreatív értekezletünkre.

 

Mikor szervezzük meg tehát a találkozót? 

 

Igazából mindegy mikor. Ha reggel futunk neki, a "bagoly típus" átalussza. Az "esti típus" csak bambán néz maga elé. Az "össze-vissza" lesz a zsákbamacska. A többiek esetleg hozzászólnak. Egy valaki pedig őrületbe kergeti majd őket.

 

De szervezhetjük kora délutánra is. Akkorra a „hajnali típus”, már szundikál, a "bagoly" még csak ébredezik, páran éhesek, mások pedig túl-jóllakottak. Nem egyszerű.

 

Nincs tehát jó időpont, hacsak előzetesen fel nem mérjük kollégáinkat és nem hozunk létre azonos bioritmusú csapatokat. Ez persze az esetek többségében lehetetlen. Mégis egy alapos stressz-analízis, adhat pár tippet a kreatív team munka, helyes ütemezésére, és persze arra is, hogy KITŐL?, MIKOR?, MIT VÁRHATUNK EL? Mert természetesen, eltérő bioritmusunk, nem csupán értekezleteink hatékonyságára, hanem egész napos munkavégzésünkre is rányomja bélyegét. 


 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.