Nem érdekel munkatársaim lelki világa! Dolgozzanak!

Character Business 2011-04-11

Szakmaiság és/vagy személyiség? Melyik a fontosabb? Munkavállalónk tudása vagy például a munkához való hozzáállása? Elég csak az egyik, vagy mindkettő kell egyszerre?


 

Egy nagy tudású, szakmailag képzett, ám elviselhetetlen munkatársunk, ugyanúgy megkeserítheti életünket, mint egy csodálatos személyiségű, szakmai analfabéta jelenléte. Az előbbi mindent tud, ám tönkreteszi a vállalati morált. Az utóbbi bűbájos, miközben csődbe viszi cégét. 

 

A személyiség és kompetencia különválasztása, esetleg egymással szembe állítása, gyakori HR hiba. Sok teljesítménycentrikus vállalat rálegyint egy munkakör emberi tényezőire. Értékrendjük szerint, maga a produktum mutatja meg, kire van szükség és kire nincs? Ilyenkor a teljesítményellenőrzést, mint egy kiválasztási eszközt használják. Tény, hogy rövid távon, látszólag eredményes ez a gondolkozásmód. De csak rövid távon, hatalmas fluktuáció mellett.  

 

A másik véglet, hogy az emberi tényezők túlhangsúlyozásával, egy demokratikus, ám inproduktív csapatot teremthetünk. Ez esetben szívélyes, családias légkörben, elkényelmesedhetnek, kihívások híjján, leállhatnak kollégáink. 

 

Létfontosságú tehát, hogy megtaláljuk a szakmaiság és személyiség jelentőségének helyes mértékét. Ez az arány, munkakörönként, szakmánként eltérő lehet. 

 

Egy személyiségprofil összeállításakor, mindig súlyoznunk kell, az adott munkakör fontosságát, a többi feladatkörre gyakorolt hatását, csoportdinamikai jelentőségét. Minél nagyobb az egyes munkakörök egyrásra utaltsága, annál nagyobb jelentőséggel bír az egyes kollégák személyiségképe. 

 

Kereskedelmi igazgazgató, vagy műszaki vezető esetében az illető személyiség profilja alapvető fontosságú. Ügyfélszolgálati munkatársaink megfelelő viselkedése ugyanúgy létkérdés, mint ahogyan csoportvetetőink sem lehetnek csupán "jó szakemberek". Persze az elszeparált feladatkörök esetében lehetünk elnézőbbek. Éjjeli őrünk személyisége csak akkor válik fontossá, ha néhány munkaeszközünknek időnként lába kél. Kutatóink, magányos fejlesztőink személyiség profilja sem lesz annyira fontos, mint tudásuk, hozzáértésük, szakmai kvalitásaik. 

 

A szakmaiság és/vagy személyiség kérdését tehát nem mi döntjük el, munkakörünk vállalatunkon belüli elhelyezkedése lesz a meghatározó.  

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.