A megfelelő ember, nem megfelelő helyen

Character Business 2011-04-11

Diogenész nevéhez kötik a megállapítást, miszerint egy hordó bor, amibe egy korsó esővizet öntünk, ugyanúgy ihatatlan, mint a hordó esővíz, amibe egy korsó bort. (Ráadásul az eredeti történetben az esővíz helyett, egy rosszabb hírű folyadék említése szerepelt.)


Egy megfelelő ember, a nem megfelelő helyen, ugyanúgy bajos, mint egy nem megfelelő ember, a megfelelő pozícióban. A végeredmény mindkét változatban ugyanaz.

 

 

Sok esetben, amikor egy munkatársunk alkalmatlannak tűnik feladatára, vezetői őt magát hibáztatják. Lehet, hogy nem is gondolnak arra, hogy a munkakör kiválasztása volt elhibázott, hogy ő maga egy „megfelelő ember”, csak éppen nincs a megfelelő helyen. 

 

Amikor egy alapvetően intellektuális, szellemi tevékenységre képes embert küldünk ki értékesítési munkára, ugyanúgy hibázunk, mint mikor egy született kereskedőt kényszerítünk irodai adminisztrációra. Mindkét esetben emberünk nagyszerű valamiben, csak éppen nem abban, amire kárhoztatjuk.   

 

Vezetési feladatokat sem bízhatunk mindenkire. A 72 alapvető (és 5184 differenciált) személyiségprofil egyértelműen megmutatja, kiből lesz jó menedzser és kiből nem. A hazai munkavállalóknak összesen mintegy 7 %-a hordoz magában vezetői adottságokat és közülük is csak harmaduknál lehetünk viszonylag biztosak a sikerben. Mindez pedig, nem korrelál szakmai hozzáértésük, előképzettségük, motiváltságuk mutatóival. Csak alapszemélyiségükkel. 

 

Ugyanígy, másokból lesznek talpraesett ügyintézők, merőben más egy jó recepciós, és egy kiváló kontrolling munkatárs személyiségprofilja. Tehát egy megfelelő ember, nem minden feladatkörben lesz megfelelő. Fontos, hogy tudjuk, ki miben jó. Így nem kell kételkednünk embereink alkalmasságában. 

 

Minden alkalommal, amikor egy vállalati személyiség és kompetencia felmérést elvégzünk, százával bukkanunk rá eltévedt munkavállalókra. Kreatív zsenikre, akik pizza futárként dolgoznak, kiváló kapcsolatépítő személyiségekre, akik egy irodában vesztegelnek. Ugyanígy olyan mérnököket is látunk ezrével, akik a maguk szakmai területén kiemelkedőek, de ügyfelek közelébe engedni őket nem volna szabad. 

Diogenész másik észrevétele, hogy nem csak az számit, amit, hanem az is, amibe töltünk. Egy tisztázatlan, nem meghatározott munkakör, tehetséggyilkos lehet. Ha az adott feladatkör nincs jól összerakva, felelősségi és döntési keretei nincsenek kijelölve, szinte mindegy, kire bízzuk betöltését. Lehetséges, hogy emberünk megfelelő, de a munkakör nem az. A kompetencia profil vizsgálatok ebben segítenek. 

 

Tehát egyrészt tudnunk kell, pontosan kire van szükségünk. Másrészt biztosak kell, hogy legyünk, hogy a munkakör kialakításakor, minden fontos szempontot figyelembe vettünk. Így lesz egy megfelelő emberünk a megfelelő helyen. 

 

A legtöbb természetesen a negyedik variációból van: a nem megfelelő ember dogozik a nem megfelelő helyen. 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.