Kiből lesz jó könyvelő?

Character Business 2011-04-11

Vállalati felmérési programjaink során gyakran kérik tőlünk partnereink, hogy segítsünk találni jó könyvelő munkatársakat. Mi ilyenkor pontosítunk, mert a „könyvelő” kifejezés nagyon sok mindent jelenthet.


 

Mire is van szükség? Könyvelés előkészítésre? Konkrét könyvelési feladatok ellátására? Esetleg analitikakészítésre? A többi könyvelő munkatárs vezetésére? Pénzügyi kontrolling feladatok ellátására? Gazdálkodásra? Adótanácsadásra? Nagyon nem mindegy.

 

A válasz általában, hogy „igen, ezekre mind”, és az sem baj, ha az illető hölgy, és persze csinos.  Természetesen, nem baj, csak nem lehetséges. 

 

A személyiségprofilok ismeretében, biztosak lehetünk abban, hogy teljesen más személyiségtípussal számolhatunk egy könyvelési előkészítő esetében (végrehajtó), mint egy kreatív adótanácsadónál (forrásfeltáró). Nem csak, hogy nem hasonlít egymáshoz a két profil, de merőben ellentétes. Szintén eltérő egy gazdálkodási feladatokat is ellátó (kvázi gazdasági igazgató) személyiségképe (aki szervező), mint egy kontrolling feladatokat eredményesen ellátó (elemző) szakemberé.  A gyakorlatban ők nem is biztos, hogy kijönnek egymással. Sőt!

 

A végrehajtó személyiség nem kedveli a forrásfeltárókat, a forrásfeltáró rosszul viseli a szervezőket, az elemző meg nem kedvel senkit sem. Ez pedig így van jól. Négy eltérő kvalitás, amire mind-mind szükségünk van. Persze ők négyen egy személyiségprofilon belül nem fordulnak elő.  Aki mégis talált ilyen munkatársat, becsülje meg, mert nagy ritkaság. 

 

A helyzet hasonló más szakterületeken is. A kereskedelmi munkakörök esetében is találkozhatunk a jó kapcsolatépítővel vagy tele marketingesekkel (aki serkentő), a profi eladóval (forrásfeltáró), és az őket vezetni próbáló, értékesítés adminisztrációban is erős (szervező) vezetővel. Egy szobában, egy értekezleti asztal körül ülve, borítékolhatóak az ádáz konfliktusok. Igazából csak ez az egy lesz biztos náluk.

 

Legtöbbször tehát választanunk kell.  Az adott munkakör kompetencia profilját összeállítva, el kell készítenünk annak személyiség profilját is. Különben a kettő nem kerül fedésbe és túlzott elvárásaink lesznek egy, a saját képességei tekintetében egyébként nagyszerű munkavállalónkkal.  

 

 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.