Legyen Ön is menedzser! De csak ha menedzser.

Character Business 2011-04-14

„A gyáva embernek a döntései előtt vannak kétségei, a bátornak csak utána”.


 

 

Kinek tesz jót, ha vezető beosztásba kerül? Mindenkinek? Van olyan is, akinek sohasem szabadna menedzserré válnia? Bizony van. Minden negyedik magyar vezető nagy árat fizet választásáért.

 

Van egy szakma, ahol egy pozíció betöltése előtt, a munka alkalmassági vizsgálatok szinte minden esetben elmaradnak.  Ez a menedzsment. 

 

A legtöbb gyártó vállalat, a legkülönbözőbb fiziológiai és pszichológiai vizsgálatoknak veti alá azt, az egyébként fizikai dolgozót, akit felvenni készül. Laborról-laborra, az üzemorvostól a vállalati pszichológusig bandukol kis kartotékjával. Közben tesztekkel, műszeres vizsgálatokkal, csavaros kérdésekkel egrecíroztatják.  Akár több napon keresztül is. Végül, ha minden rendben, felveszik. Megfelelt, dolgozhat egy futószalag mellett.  

 

Három szinttel feljebb (a közép és felső vezetők körében) az ehhez hasonló munka alkalmassági vizsgálatok, eltünnek. Nem azért, mert nincsenek módszereint erre, hanem, mert egy menedzsment pozíció betöltésének fiziológiai és pszichológiai kockázataival ritkán vagyunk tisztában. Pedig óriásiak. Ölni lehet egy kinevezéssel. 

 

Hazánkban minden negyedik menedzser úgy tölt be vezetői szerepkőrt, hogy az személyiségében jelentős torzulást okoz. Náluk, a felfokozott stressz jelenléte olyan pszichoszociális kockázati tényező, ami nem elhanyagolható, évtizedekkel is megrövidítheti életüket.

 

De miért vállalkoznak mégis sokan olyasmire, ami csak tönkreteszi őket? A válasz prózai. Felméréseink szerint az ilyen döntéseket a kényszer szüli. Külső vagy belső kényszer.

 

A külső nyomás természetesen egzisztenciális jellegű. Több pénz, több juttatás, magasabb nyugdíj ígérete stb. Ugyanakkor mégsem ez a fő oka rossz választásunknak. 

 

A belső nyomás fogalma, személyiségünk rejtett vonásaira utal. Sok esetben ego, önérzet, büszkeség áll vezetői motivációink hátterében.  Ezekkel megbirkózni pedig nem könnyű. 

 

Ha számba vesszük a 72 alapvető személyiségprofilt, abból mindössze 8 rejt egészséges vezető ambíciókat, adottságokat, lehetőségeket.  12 profil önfejlesztéssel feltornászható,  52 viszont kockázati zónába esik. Az 52 profilból pedig 21, amíciózusan törekszik a ranglétra tetejére jutni. Pedig nem volna szabad.  

 

 

 

 

 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.