A politika testbeszéde 1.

Character Business 2011-04-11

Néhány politikus jól játssza szerepét, legtöbben csapnivalóan. A közéleti szereplők leleplezése, a testbeszéd szakértők kedvenc elfoglaltsága.


 

George Bush fordítva tartja a telefont. Képviselők alszanak az ülésteremben. Berlusconi férfiasságát igazgatja nyilvánosan, egy kongresszusi képviselő „bemutat”. Ehhez hasonló „magas labdákat” gyakran dobnak vezető közéleti személyiségeink, az őket szüntelenül követő fotóriportereknek.

 

Ám az ilyen látványos és nyilvánvaló bakik mellett, számtalan apró jel árulkodik politikusaink valódi érzelmeiről. A testbeszéd tudományához valamennyire konyító szemlélő, sok igazi gyöngyszemre bukkanhat. Csak figyelnünk kell.

 

Az archoz illesztett kézgesztusok például ilyen árulkodó jelzések lehetnek. Köztudott, hogy az orrunk gyakori érintgetése, az egyik pikáns hazugságjelző mozdulatunk. Ilyenkor kényszeresen takargatni próbáljuk azt a testrészünket, amelyik a „kamuzást” végzi. Szakemberek ezt a mozdulatot „szájőrzési” gesztusnak nevezik.

 

Amikor egy vezető közéleti személyiség új adócsökkentések lehetőségéről beszél és közben néha odakap az orrához, maga sem gondolja komolyan, amit mond. Vagy komolyan gondolja, hogy bevesszük. Pedig nem.

 

 

Több száz teljesen hétköznapi testbeszéd jelzést használunk. Amikor Ön úgy érzi, hogy egy éppen nyilatkozó közszereplő, valami megmagyarázhatatlan okból „gyanús”, hallgasson a megérzéseire. A legtöbb testbeszéd jelzést tudat alatt, mindannyian dekódoljuk. Csak éppen nem tudjuk megmagyarázni, mi a bajunk egy kéztartással, egy őszintétlennek tűnő mosollyal, „tikk”-eléssel.

 

Szerencsénkre a legtöbb ilyen momentum önkéntelen. Kommunikációs szakemberek éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy pártfogoltjuk képességeit feljavítsák, árulkodó testbeszédüket elleplezzék. Több-kevesebb sikerrel. A sok tanulás végeredménye általában, fehér fogsort villantó „mű nevetés”, begyakoroltságról árulkodó, túl tökéletes gesztusok, protokolláris mozdulatok. Aztán jön egy váratlan fejlemény, egy váza leesik a stúdióban, a speaker nem azt kérdezi, amiben megállapodtak, vagy csak egyszerűen nincs formában, és előbukkan az igazság.

 

A kulisszák mögött a kommunikációs tanácsadó őrjöng, a nézők valami furcsaságot éreznek, a testbeszédben jártasak pedig megismerhetik az álarc mögött megbúvó, valódi személyiséget. Lőttek az adócsökkentésnek.    

 


 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

DrKisfaludi | 2011-04-11
és még azt mondják, hogy csak a magyar politikusok hazudnak rosszul...