Profilfüggő vezetési stílusok

Character Business 2011-05-12

A „feladathoz vegyünk fel embereket”, ne pedig az „emberekhez keressünk feladatokat”. Vajon miért feledkezünk meg néha erről az elvről, a vezetői beosztás esetében?


 

Vezetéslélektani iskolánként eltérően, 4-6-8  eredményes vezetői magatartásformáról olvashatunk.  A demokratikus megközelítéstől kezdve, egészen a diktatórikus menedzsment módszerekig, nagyon széles a paletta. Vannak, akik mentor típusú viselkedésre, mások családias légkörű irányítására, megint mások a manipulatív vezetési technikák alkalmazására bíztatnak. Egy dologban az összes iskola egyetért, hogy a kiválasztott vezetői magatartásforma, a vezető személyiségének függvénye. Vagyis, egy alapvetően jó szívű menedzser, ne próbálkozzon autokrata mentalitással, illetve egy érzelemmentes, teljesítmény centrikus, racionalitásáról híres vezető, ne akarjon atyáskodni, kollégái felett.  

 

Ugyanakkor a helyes attitűd megválasztásakor, a legfontosabb szempontról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Mégpedig azok személyiségéről, akiket vezetni szándékozunk. Pedig ez a tényező legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint az egyéniségünknek megfelelő stílus megválasztása. 

 

Az igazság az, hogy munkatársaink személyisége, alapvetően meghatározza, vezetéstechnikai eszköztárunkat, mozgásterünket. Egy csoportdinamikai analízis, kollegáink személyiség és motivációs profiljának elkészítése, sok meglepetést tartogathat. Kiderülhet például, hogy bár nagyszerűen megtaláltuk, saját stílusunkat, az korántsem passzol, az irányításunk alá eső emberek motivációs preferenciáihoz. Lehetséges, hogy vérbeli demokraták vagyunk, csak éppen embereink nagyon rosszul reagálnak a túlzott döntési szabadság lehetőségére. Előfordulhat, hogy kemény kézzel szeretjük kontrollálni dolgainkat, miközben lázadó, öntörvényű, kreatív embereket kell munkára bírnunk.  Akiket vasszigorral nem lehet.

 

A helyzet az,  a „HOGYAN?” attól függ, hogy „KIKET?”  Hiába alakítjuk ki egyéni vezetési stílusunkat, ha az munkatársaink viselkedésével nem összehangolható.  

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.