A kéz beszél!

Character Business 2011-04-11

A kéz talán a legbeszédesebb metakommunikációs közvetítőeszközünk. Megközelítőleg 4000 különböző kézjelzést ismerünk, melyek közül számosat nap mint nap használunk, anélkül, hogy az tudatos lenne részünkről. Intünk, nyugtázunk, fenyegetünk, oktatunk, sőt még érzelmet is kifejezünk kezünkkel. A testbeszéd tudományával foglalkozó pszichológusokat mégis inkább azok a mozdulataink érdeklik, melyek önkéntelenül, mindenféle önkontroll nélkül bukkannak elő.


 

Melyek tanult és melyek örökölt gesztusaink? Ez a kérdés kutatásról-kutatásra felmerül, amióta a testbeszéd (body language) és az arcbeszéd (face language) önálló tudományággá nőtte ki magát. Az igazság az, hogy van ilyen is, olyan is. 

 

Amikor ijedtségünkben magunk elé rántjuk karjainkat, vagy füllentések esetén az orrunkhoz kapunk öröklött automatizmusainknak vagyunk áldozatai. Ezeket a gesztusok nagyon nehéz visszafognunk, elrejtenünk. Ugyanakkor ha „okét” mutatunk, vagy csak egyszerűen csettintünk egy új ötlet felvillanásakor, tanult gesztusokat használunk. A tanult annyit tesz, mint életünk során másoktól ellesett, elcsent, átvett. Egy átlagos társalgási szituációban mindkét fajtából több tucatnyit használunk berögzült módon.

 

 

 

 

A testbeszéd jelzések kutatói számára így két nagyon jól elválasztható terület kínálkozik fel. Számtalan intézet foglalkozik a jelzések átvételének módjaival, a személyiségfejlődés „másolási” technikáival. Vajon kitől és miért veszünk át gesztusokat? Azokat a példákat másoljuk, melyek sikeresnek bizonyulnak? Vagy egészen másról van szó? Miért vesz át egy szülő a gyermekétől alapvető viselkedési mintákat, így akár kézmozdulatokat? 

 

A másik terület híveit elsősorban az önkéntelenség, a spontán mozdulataink őszintesége foglalkoztatja. A gesztusok egy jelentős részére, mint evolúciós örökségünkre tekintenek. Vajon miért használnak hasonló gesztusokat azok, akik eleve vakon születtek, mint látó társaik? Hogyan lehetséges, hogy függetlenül mindenféle kulturális, neveltetési és szociális különbségtől, bizonyos érzelemkifejező gesztusaink egyetemlegesek? Miért hasonlítanak bizonyos mozdulataink az állatvilágban is fellelhető jelzésekhez? Minden bizonnyal még nagyon sokáig fogják kutatni az emberi viselkedés természetét, mire minden alapvető kérdésre választ találnak. Eközben számtalan új gondolat, tapasztalás, felfedezés várható.

 

 

Ilyen alapvető újdonság a személyiség tipográfiai módszerek és a testbeszéd tudományának találkozása. Mára már biztosan tudjuk, hogy az alapvető 8 személyiségtípus, a sok egyetemes jelzés mellett, számtalan teljesen különböző gesztust, gesztuscsoportot is használ. Az eltanultakról nem is beszélve. Míg egy „szervező” személyiség a magyarázó kézgesztusok mestere, egy „elnök” erőteljes mozdulatai, vagy egy „elemző” finomkodó kéztartásai segíthetnek a személyiségtípusok gyors beazonosításában. A 8 típus eltérő testbeszéd szótára már tanulható hazai tréningcégek oktatási programjain is.

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.