MOTIVÁCIÓS ÚTVESZTŐ: A pénz

Character Business 2011-04-11

Az ösztönzés mindig is a legfontosabb és a legnehezebb vezetői feladat volt. Kevés menedzsment szakterületről íródott annyi könyv, tanulmány, cikk, mint a tudatos motiváció módszertanáról. Ugyanakkor a számtalan ösztönzéselmélet labirintusában könnyen eltévedhetünk.


 

 

 

A leggyakoribb kérdés motivációval kapcsolatban, hogy vajon ösztönzőleg hat-e a pénz az egyéni teljesítményre? Pénzjutalom, fizetésemelés okoz-e teljesítménynövekedést vagy sem? Esetleg gyakran ellentétesen hat?

 

Intézetünk minden évben több ezer hazai munkavállalót kérdez meg erről, kendőzetlen őszinteséggel. Ugyanakkor a kapott válaszokat minden esetben ellenőrizzük a tényleges munkavégzés hatékonyságának tükrében. Vizsgálataink szerint a megkérdezettek 63 %-a burkoltan (ebből több mint a fele nyíltan!) a pénzt határozza meg legfontosabb ösztönző erőként munkájában. Hasonló az arány a megkérdezett vezetők esetében is. Ugyanakkor a több pénz hatására bekövetkező teljesítménynövekedés csupán a megkérdezettek 6 %-ának esetében kimutatható. 

Mit jelent mindez? Miközben úgy gondoljuk, hogy a jelentősebb premizálás, nagyobb biztonságérzetett és több életlehetőséget teremthet, mégsem dolgozunk többet, vagy jobban a megemelkedett anyagi elismerés hatására. Száz munkavállalóból csupán 6(!) kapcsol rá, ha több pénz kap. Ugyanakkor 57% esetében még teljesítményromlás is bekövetkezik  a pénzbeli ösztönzők hatására. Az ő esetükben csupán korábbi sérelmeik („eddig miért nem becsültek meg?”), és kollegiális konfliktusaik („mennyit kapott a másik?”) erősödnek fel. Néhányan pedig egyszerűen elkezdenek „nagyban” gondolkozni. Más tehát amit erről gondolunk és más az amit az élet igazol. 

 

 

 

 

Ennyire nem ismerjük önmagunkat? A vezetők egy jelentős része ilyen mértékben félreismeri kollégáit? A felmérések tanulsága szerint igen. Sőt, a számok ennél messzebbre is mutatnak. Gyakran a pénz motivációs eszközként felszínre hozza a személyiségünkben szunnyadó rejtett kockázatokat. Van akit az egészségtelen rivalizálás irányába mozdít el, másokat túlságosan is „elkényelmesít”. Megint másokat egyszerűen el- anyagiasít a csak pénzben mért teljesítmény.    Számtalan ehhez hasonló következménnyel találkozhat az a vezető, aki motivációs kulcsadatként tekintett az anyagi megbecsülés teljesítményfokozó erejére. 

 

Ennyire nem ismerjük önmagunkat? A vezetők egy jelentős része ilyen mértékben félreismeri kollégáit? A felmérések tanulsága szerint igen. Sőt, a számok ennél messzebbre is mutatnak. Gyakran a pénz motivációs eszközként felszínre hozza a személyiségünkben szunnyadó rejtett kockázatokat. Van akit az egészségtelen rivalizálás irányába mozdít el, másokat túlságosan is „elkényelmesít”. Megint másokat egyszerűen el- anyagiasít a csak pénzben mért teljesítmény.    Számtalan ehhez hasonló következménnyel találkozhat az a vezető, aki motivációs kulcsadatként tekintett az anyagi megbecsülés teljesítményfokozó erejére. 

 

 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.