A válság rejtett hatásai

Character Business 2011-04-11

Az idestova harmadik éve tartó recesszió, igencsak próbára teszi az üzleti élet összes szereplőjét. Nem csupán arról van szó, hogy kevesebb profit keletkezik az egyre több munka eredményeként. A következmények ennél jóval súlyosabbak. A folyamatos nyomás hatására sok vezető saját képességeibe, hozzáértésébe vetett hitét, magabiztosságát veszítette el. Apránként, alig észrevehetően. Számtalan vállaltvezető adja fel manapság a kilátástalannak tűnő küzdelmet.


 

 

Mára már tömeges méretekeben vonulnak vissza és választanak előrehozott nyugdíjas életmódot cégtulajdonosok, vállaltvezetők, korábban sikeresnek modott üzletemberek. Nem meglepő, hiszen egyre többet halljuk, hogy számtalan vállalkozás immáron nemhogy profitot nem termel, de a korábban felhalmozott tartalékokat (vagy önmagát) is felélte. Ennek pedig semmi értelme nincsen.

Amikor egy neves étteremtulajdonos, a sikeres éveiben felhalmozott ingatlanvagyonát eladva és felemésztve nyit ki újra és újra, vagy egy korábban megrendíthetetlennek tűnő üzletlánc tulajdonosa tapasztalja meg az éveken át tartó veszteséges üzemelés fojtogató terhét, sokan felteszik maguknak a kérdést: ÉRDEMES-E KÜZDENI? 

Vajon természetes konraszelekció zajlik, vagy ez valami egészen más? Azok dobják be a törülközőt, akik nem rendelkeznek alapvető vezetői és vállalkozói kvalitásokkal, vagy szinte bárkit utolérhet a válság?  A válasz sajnos minden bizonnyal az utóbbi. Olyan piaci környezet alakult ki, olyannyira felborultak a korábban megszokott játékszabályok, hogy ehhez csak nagyon kevesen képesek alkalmazkodni.

 

 

 

Egy nemrégiben elvégzett 250 hazai vezető részvételével lefolytatott felmérés tanulságos adatokkal szolgált. 

Azok, akik egyenlőre talpon tudtak (tudnak) maradni, három csoportra oszthatók. Úgy tűnik, hogy a "jelentős tartalékfelélők", a "válság kedvezményezettei" és a különösen jó "alkalmazkodási képességgel" rendelkezők állják a sarat. Az előbbi kettő adottság, az utóbbi ugyanakkor egy igencsak elgondolkoztató és létfontosságú kvalitás felértékelődését mutatja. 

Az alkalmazkodás, vagy változás képessége életmentő vezetői tulajdonságnak tűnik manapság. Míg korábban a stabilitás, konszenzuskeresés, szilárd értékörzés egyenló volt a sikerrel, napjaink gazdasági körülményei felülírták a múltat. 

 

 

A talpon maradottak rugalmasságról, megújulási képességről, nyitottságról, változási és változtatási hajlandóságról tettek tanubizonyságot. Azt, hogy vége lesz-e valaha a globális recessziónak, senki nem tudja. A legnagyobb közgazdasági szakírók egyöntetűen azt állítják, hogy hozzá kell szoknuk a jövőben a "válság-életmódhoz". Ennek pedig a felmérések szerint van általunk is befolyásolható tényezője, a megújulási képességünk magasabb szintre fejlesztése által. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

DrKisfaludi | 2011-04-11
ez pontosan így van...
DrKisfaludi | 2011-04-11
ez pontosan így van...
Rash | 2011-03-10
Jó volt olvasni ezt az írást, mindenki érzi ami ide le van írva, csak senki nem vallja be magának, főleg nem mondja ki!