Kineveztem, tönkrement!

Character Business 2011-04-11

Intézetünk hazai motivációs kutatásai meglepő adatokkal szolgáltak a státusz típusú motivációs megközelítésekkel kapcsolatban. 1000 személyiségprofilt megvizsgálva mindössze 122 esetben tapasztaltunk erőteljes teljesítménynövekedést kinevezések után.


 

 

 

 

Vajon ki az akit kiemelkedő teljesítményétől függetlenül soha nem szabad magasabb beosztásba léptetnünk? Ha mégis elkövettük ezt a hibát, következmények nélkül visszacsinálhatjuk? Nem biztos.

 

A személyiség-típusokkal kapcsolatos kutatások 8 alapvető indíttatást, motivációs profilt, viselkedési mátrixot mutattak ki. Ez a 8 alapirány aztán kombinálódik, keveredik és megszámlálhatatlanul sok altípus karaktert jelenít meg. Ezek vagyunk mi, ezek kollégáink, sőt még ügyfeleink is mutatnak bizonyos személyiség-profilokat.

 

Ezek közül jó néhány alkalmas, jó néhány pedig eleve alkalmatlan vezetői szerepkör betöltésére. Van, akiben jelen van a kereskedői véna, mások jobban teszik, ha ragaszkodnak adminisztratív feladatkörök betöltéséhez. Egy 5184 kombinációt számba vevő kompetencia-profil megmutatja személyzet kiválasztási mozgásterünket.

 

Bizonyára minden vezető számtalan kiválasztási tévedést tudhat már maga mögött. Például egy meggyőző önéletrajz és motivációs levél hatására felvett valakit, aki később lufinak bizonyult. Vagy méregdrágán „vásárolt” egy középvezetőt, aki mindent csinált később, csak éppen a munkáját nem végezte. Általában milliókba kerülnek ezek a tévedéseink.

 

 

 

 

Ugyanakkor, mind közül a legdrágább és legfájdalmasabb, ha egy korábban kiváló munkatársunkat tesszük tönkre azáltal, hogy vezető beosztáshoz juttatjuk. Elismerve eredményeit, motivációs célzattal kiemeljük, és azt gondoljuk, hogy bátortalansága, aggodalmai majd idővel elmúlnak. Hiszen annak idején nekünk magunknak is voltak bőven. Ha eddig eredményes volt, majd felnő ehhez a feladathoz is.  Ugyanakkor ez cseppet sem biztos.

 

A személyiségprofilok korában, minden szakember óva int, az előzetes személyiség felmérések nélküli személyzeti lépésektől. Nagyokat tévedhetünk és nagy árat fizethetünk tévedéseinkért. Egy rosszul, „felfelé” átalakított munkakört pedig visszaalakítani a korábbi formájára, szinte lehetetlen.

 

Intézetünk hazai motivációs kutatásai meglepő adatokkal szolgáltak a státusz típusú motivációs megközelítésekkel kapcsolatban. 1000 személyiségprofilt megvizsgálva mindössze 122 esetben tapasztaltunk erőteljes teljesítménynövekedést kinevezések után. Ilyenkor a hozzáállás és küzdőszellem is emelkedett. 

 

Ennél sokkal érdekesebb, hogy 304 személyiségprofil magában hordozta az előléptetés hatására várhatóan bekövetkező összeomlást, a többi esetben pedig egész egyszerűen nem történt semmi. Vagyis 10-ből 3 kinevezés hatalmas kockázattal járt, 6 semmilyen következménnyel, és mindössze 1 volt várható jelentős növekedéssel kecsegtető. A vizsgálat reprezentatív volt.

 

 

 

 

 

Mit jelent mindez? Ne léptessünk elő senkit? Szó sincs erről. Sokkal inkább készíttessük el az illető előzetes személyiség-profilját, és csak azután döntsünk. Különben 88% az esélyünk arra, hogy kellemetlen meglepetés ér majd bennünket. Több millió forintos kár mellett, még egy kulcsemberünket is tönkretehetjük. 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

admin | 2011-03-08
Én is sokakat kineveztem és közben én mentem tönkre. Az milyen?