Zseni vagy felelőtlen?

Character Business 2011-04-11

Elkésik, elkalandozik, eltéveszt, elveszít, elfelejt, elír. Hat olyan tulajdonság, ami biztosan megingatja bizalmunkat egy munkavállalónk alkalmasságával, hozzáállásával kapcsolatban. A hat jellemző körülírhat egy felelőtlen, együttműködésre nehezen fogható személyiséget. Ugyanakkor ezek a tulajdonságok egy kreatív-zseni jellemzői is lehetnek. Zseni, vagy egyszerűen csak link a mi emberünk?


 

 

 

 

 

Könnyű eldöntenünk. A „nyerő” hatos fogat elemei külön-külön többfajta szétcsúszott személyiség kórképei is lehetnek. Együtt azonban szinte mindig egy „ötletgyártó” személyiség, köznapibb nevén „meg nem értett zseni” jellemrajzát alkotják.

 

Elkésik, mert az időt nem (vagy máshogyan) érzékeli. Elkalandozik, mert gondolatai ellenőrizetlenül csaponganak egy még nem létező dimenzióban. Eltéveszt, hiszen aki nincs ott, ahol van, az nem is látja mit csinál, és így tovább…

 

Ilyenkor van tehát egy zsenink, de mi a csudát kezdjünk vele? Először is ne gondoljuk felelőtlennek. Ha úgy tekintünk rá, mint a megbízhatatlanság mintaképére, a lényeget nem vesszük észre.

 

Az igazi kreativitás velejárója a gondolati csapongás, nem létező dimenziók ostromlása, vagy éppen a saját lábunkban való hasra vágódás képessége. Albert Einstein óta tudjuk, hogy a szenilitás tud kedves, bájos, sőt értékelendő is lenni. Emberünk pedig nagyon-nagyon értékelendő, ha rendelkezik a fenti hat sikerjellemzővel.

 

 

 

Továbbra is kérdés viszont, hogy mit kezdjünk vele? Ráadásul a személyiség-profilok összeállításakor ennek a típusnak is összesen 9 zónáját (állapotát) szokták meghatározni. Ezért a cseppet sem „egyszerű” emberünk kibontakoztatása, cseppet sem egyszerű vezetői feladat.

 

Első lépésben meg kell értenünk a jelenség mibenlétét. Ezután olyan kreatív környezetet kell teremtenünk, melyben az „ötletgyártó” személyiség biztonsággal lubickolhat. Biztonsággal, hiszen a kreativitás ön és közveszélyes tud lenni. Olyasmi ez, mint amikor újszülött gyermekünk kedvéért puha szivacsokkal burkoljuk az asztal-sarkokat, rögzítjük a leverhető tárgyakat, leszigeteljük a konnektorokat. Szóval megteremtjük a világ biztonságos felfedezésének körülményeit.

 

A HR területén a kreatív szakemberek menedzselése külön al-szakterület. Speciális környezet, rugalmas menedzseri hozzáállás szükséges. Más a teljesítményellenőrzés és motiváció, másfajta értekezleteket, csapatépítési programokat kell szerveznünk. Csak így élhet túl zseniális kollégánk. Csak így élhetjük mi is túl felelőtlennek tűnő  különös viselkedését. 

 

Szóval visszább az agarakkal! Emberünk nem link. Ha egy részletes személyiségprofil bizonyítja kreatív tulajdonságait, akkor ő „ötletgyártó” személyiség. Magyarországon a lakosság 22%-a, tehát minden ötödik ember az (2009-es adat).  Ilyenkor váratlan és bombasztikus ötleteinek köszönhetően sokat nyerhetünk. Feltéve ha fejlesztési területeken alkalmazzuk. Pizza futárként viszont, nem ő a nyerő ember.

 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.