Stressz-meetingen vagyok!

Character Business 2011-04-11

Amikor egy értekezlet fabatkát sem ér, óránként hónapokat öregedhetünk. „Vagy éveket”, tette hozzá megállapításomhoz egy építőipari nagyvállalat vezérigazgatója, aki valóban nem tűnt túl nyugodtak. Tényleg lehet egy kooperációs értekezlet agysejt sorvasztó hatású?


 

Bizony lehet. Egy 2010-es japán menedzserszűrési kampány során, gondosan sorba rendezték a legjellemzőbb menedzser gyilkosokat. Előkelő helyen végzett az értetlenkedő kollégák átformálásának erőfeszítése ugyanúgy, mint az önmagunkkal szemben támasztott túlzott elvárások megfogalmazása. Dobogós volt még a pártfogolt munkatársaik „hálátlan magatartása” és még vagy húsz szignifikáns stesszor. Köztük néhány közhelyszerű, mint a testmozgás hiánya és pár meglepő mint a terméketlen értekezletek bioritmust összezavaró hatása.

 

Ha már éreztük magunkat holtfáradtnak egy több órás megbeszélés után, fel sem merül bennünk, hogy egy hatékony kooperációs találkozóról feldobottan kellene távoznunk. Ideális esetben egy ilyen megbeszélésen problémák kerülnek közelebb a megoldáshoz, egyetértés alakul ki a résztvevők között stb., melyek élettani hatása pozitív. Ideális esetben. Elméletileg.

 

A valóság ennél sokkal lelohasztóbb. Egy vezetéslélektanban járatos szakember egy meeting külső megfigyelőjeként fölösleges és értelmetlen „játszmák” sorát érzékeli. Gyakran olyanok is jelen vannak, akiknek semmi keresnivalójuk nincs ott, azok pedig nem kapnak meghívást, akik rendelkeznének a szükséges információkkal. Az értekezlet nem a résztvevők stressz-bioritmusának figyelembe vételével lett időzítve (kora reggel, vagy ebéd után), a körülmények nem megfelelőek stb. Ugyanígy a megbeszélés rossz felépítése, tematikája eleve lehetetlenné tehetik az eredményességet. A főnök személyének túlhangsúlyozódásáról nem is beszélve. Legalább 50 olyan értekezletszervezési szabály létezik, melyek sok évtized alatt, számtalan sikeres team munkamódszereit tanulmányozva lettek kőbe vésve.

 

Ráadásul felgyorsult világunkban egy új értekezleti forma a „kreatív értekezlet” kecsegtet csupán biztos haszonnal (és egészségmegőrző hatással). Ez a kooperációs forma pedig egy lépésenkénti, hosszadalmas (legalább 1-2 év!) csapatépítési munka következményeként alakul ki magától. Mert már nem is csupán az értekezletszervezési szabályok betartása, hanem sokkal inkább az összekovácsolt csapat megteremtése a lényeg.  Ha tehát nem foglalkozunk tudatos és célravezető csapatépítéssel, maradnak az izzadságos, átkínlódott, terméketlen vitákkal fűszerezett, stressz-generáló értekezletek. Még Japánban is. 


 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.