Érzelem felismerés szoftverekkel

Character Business 2011-04-11

Mona Lisa arckifejezése 83%-ban örömöt, 9%-ban megvetést, 2%-nyi dühöt, 6% félelmet mutat. Meglepődést és szomorúságot pedig egyáltalán nem. Legalábbis egy holland-amerikai érzelemfelismerő szoftver ezt kalkulálta ki.


 

 

Amióta az alapérzelmek (6 féle: öröm, düh, undor, félelem, szomorúság, meglepetés) és azok kombinációi (közel 700 fajta)  ismertek, azóta figyelik árgus szemekkel kutatók az arc kódolt jelzéseit. Köztudott, hogy arcunkon belső érzelmeink mikro rezdülések formájában jelennek meg. Az alapérzelmeket szabad szemmel, míg az összetett érzelmeket csupán kikockázott  videó felvételek tanulmányozása által észlelhetjük.  Ez utóbbiak olyan gyors és komplex jelzés-csoportok, hogy még az avatott szakemberek sem hagyatkozhatnak csupán érzékszerveikre. Egy érzelmileg csapongó személyiség akár egy perc alatt is több tucat különböző érzelem arc-rezdüléseit produkálhatja.

 

 

Amikor egy érzelem átsuhan arcunkon, a több ezer arcizmunk egy speciális formában jelez. Nem csupán az válik láthatóvá, hogy örömet érzünk, hanem az is, hogy egyidejűleg például örömet és megvetést, ami ugyebár a káröröm. Ugyanígy az öröm és a szomorúság kombinációja jelentheti a nosztalgia érzését. Ezek komplex érzelmeink, melyekből összesen közel 700 félét tartanak számon. Komplex érzelmeink a 6 alap emóció mindenféle arányú keveredéséből jöhetnek létre, hasonlatosan az alapszínek és színárnyalatok varázslatos világához.    

Mindez érzelemfelismerő szoftverek segítségével katalogizálható, a felismerés pontosítható. Már a digitális rajzfilm készítés úttörői  professzionális szintre emelték arc rezdülések ábrázolását. Ettől keltek életre rajzfilm figuráink, így ruházhattunk fel akár egy egeret is emberi érzelemkifejezésekkel. 

Manapság az arc analizáló szoftverek számos nagy repülőtér utas váróiban jelen vannak. Észrevétlenül teszik a dolgukat. Csak akkor jeleznek, ha valamelyik utas arckifejezése erőteljes félelemről vagy hosszan tartó „bosszúvágyról” árulkodik. (Erőteljes düh és megvetés jelzi gyakran a terroristák gyilkos szándékait).  Ilyenkor az illetőt figyelni kezdik, és ha szükséges perceken belül félre  vonják egy külön ellenőrzésre. Megdöbbentő, hogy Darwin emócióelméleteitől milyen messzire jutottunk.

 

 

Az üzleti életben az érzelmek arcfelismerése szintén kulcsfontosságú lehet. Tudhatjuk, hogy egy üzleti tárgyaláson ajánlatunk okozott-e meglepetést, fellépésünk kiváltott-e ellenszenvet stb.... Leolvashatjuk egy kollégánk arcáról, hogy valóban el fogja-e végezni a beígért munkát, tényleg bántja-e, ha hibázott. 

Természetesen mindezt szoftverek használata nélkül, Testbeszéd tréningeken is megtanulhatjuk. De az biztos, hogy egy hosszan tartó, minket gazdaságilag rosszul érintő vallás után, nem célszerű egy nemzetközi repülőtér várójában rágódnunk a történteken. 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.