Egymásba érő kultúraváltás(s)ok(k)

Character Business 2012-01-07

Napjainkban, a piaci változások függvényében sok vállalat kényszerül teljes vagy részleges átszervezésre, ezzel együtt vállalati kultúraváltásra. Ilyenkor más vezetési módszerek, szervezeti formák, és a korábbiaktól eltérő szokás és értékrendek honosulhatnak meg. A legegyszerűbb példa erre egy bővülés (vagy éppen zsugorodás) következtében szükségszerűen végrehajtott szervezeti átalakítás.


 

 

 

Ilyen helyzetekben a HR (humán erőforrás menedzsment) kulcsszerephez jut. Egy dolog, megváltoztatni a szervezeti formát, és megint más a vállalat dolgozónak átformálása. Az előbbi egy mozdulat, az utóbbi akár évekig is eltarthat. Feltéve, ha ebben jártas szakemberek, ezt az időt le nem csökkentik az egészséges fél-egy éves időtartamra (cégmérettől függően). 

 

 A kultúraváltás mindig összetett és időigényes feladat. Ahogyan egy cég, növekedési szinteket lép előre (néha vissza), vagy más célcsoportokat céloz meg, gyakran megváltoznak súlypontjai. Lecserélődik a menedzsment, részlegek jönnek létre vagy tűnnek el nyomtalanul stb.…. Ilyenkor felborulnak a megszokások, feje tetejére állhat minden.

 

Ezen változások mentális feldolgozása, megértése, követése a személyzet számára létszükséglet. Pedig, gyakran legtöbb munkatársunk képtelen erre. Míg egy menedzsment gyorsan vált, a teljes személyzet lomhán, vagy sehogyan se. 

 

 

 

 

A változási képesség személyiségfüggő. Legtöbben (különösen hazánkban) nem szeretjük és nem is viseljük túl jól a változásokat. Először „megbénulunk” majd „küzdünk ellene”, végül „feladjuk a küzdelmet”  és „elfogadjuk” a változást. Mindezt egy 7 lépéses pszichológiai folyamaton keresztül tesszük, a HR-esek gondos munkájának eredményeként.

 

A gyakorlatban azonban ez a folyamat ritkán jut el az „elfogadásig”. Miközben a HR teszi a dolgát, a piac ismét váltást tesz szükségessé. Lenyomják az „újratervezés gombot” és kezdődik, minden előröl. Úgy, hogy az előbbi kultúraváltás még be sem fejeződött. Ez a jelenség is egyik hozadéka felgyorsult világunknak. 

 

Megfelelően elő kell készítenünk és tudatos lépésekkel végig kell vinnünk az átalakulást. Egészen a személyzet átformálásáig. Ebben nélkülözhetetlen, hogy előzetesen felmérjük személyzetünk változási képességét, rugalmasságát. 

 

Az egymásra csúszó, befejezetlen kultúraváltások mindig felbecsülhetetlen kárt okoznak. Csökken a morál, motiválatlanná válnak munkatársaink, súlytalanná válik a menedzsment. Úgy járhatunk, mint a farkast kiáltó juhász járt, kollégáink rájönnek: „nem kell komolyan venni a változásokat, ez is csak egy újabb időfecsérlő próbálkozás lesz”.

 

Pedig manapság az állandó „változási kényszer” az egyetlen, amit igazán komolyan kell vennünk. 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.