Vigyázat, távozni készülök!

Character Business 2011-04-11

Egy hirtelen távozó kolléga, mindig sok kérdést hagy maga után. Voltak előjelek? Meg lehetett volna előzni mindezt? Különösen akkor, ha nem „korrekt” módon állt tovább.


 

Évente majd százezren változtatnak munkahelyet a globálisan jelentéktelen, hazai munkaerőpiacon. Van, aki önszántából, van ki kényszerűségből vált. Van, hogy fölfelé, vagy néha egyszerűen csak másfelé távoznak kollégáink. Olyan is akad, hogy a továbblépés titokban eltervezett, „kisakkozott”, váratlan-cserbenhagyás jellegű.  Kis országunkban évente 1-2 ezer fordulhat elő, ez utóbbiból.

 

Az időben be nem jelentett, utánpótlást nem biztosító váltások mindig nagy csalódásként érik a cserbenhagyottakat. No, nem azért, mert a korábbi üdvöske magával viszi a WC deszkát is, sokkal inkább amiatt, hogy nagy bizonytalanságot okoz vezetési módszereink, megtérülő jó szándékunk, bizalmunk tekintetében.  A hátrahagyott csapat moráljáról nem is beszélve. Az ilyen szituációk jelentősen hozzájárulnak egy menedzser kiégéséhez. 

 

Vannak előjelei a leplezett távozási szándéknak? Megváltozik egy személy viselkedése, mielőtt lépne?

 

A testbeszéd-szakértők számtalan apró jelre hívnák fel figyelmünket. A szemkontaktus elkerülése ugyanúgy, mint a „megvetés érzelem” megjelenése az arcon, vagy akár a csapatmunkától visszahúzódás, gyanús lehet. Bármi, ami alapvetően más, mint a személy korábbi viselkedése. 

 

A valóság ugyanakkor ennél sokkal összetettebb. Számtalan oka lehet viselkedésünk időszakos, gyökeres megváltozásának. Ezek közül csak egy a távozási szándék fontolgatása. Egy magánéleti probléma, egzisztenciális veszteség, és vagy száz másik ok is előidézhet gyökeres átalakulást. Ezért lehetséges, hogy teljesen félreértünk egy hirtelen viselkedés-változást. 

 

Úgy tűnik, a megoldás a személyiségtípusok fejlődési pályáinak megértésében keresendő. A 8 alaptípus egy előre látható 9 szintes fejlődési sávban mozog. Így összesen 72 (8x9) játszma-állapotban lehetünk személyiségünk elsődleges és másodlagos rétegében. A 72 szint közül 18-ban fordulhat elő váratlan váltás, 14-ben kellő mennyiségű sérelem hatására, ez akár inkorrekt módon is megtörténhet. Ha tudjuk, hogy egy munkatársunk milyen személyiségtípus, és azon belül milyen szinten tartózkodik, elkerülhetjük ezt a 14 HR-aknát. Vagy legalábbis felkészülten várhatjuk. 

 

Kollégáink távozási szándékát tehát nem viselkedésükből, testbeszédünkből, hanem személyiségprofiljuk elkészítéséből jelezhetjük előre. Méghozzá meglepően nagy találati pontossággal. Szakemberek, fanyar humorral szokták konstatálni, hogy gyakran előbb tudhatunk a személy várható lépéseiről, mint ő maga. 

 

Viselkedésünk előre jelezhető, reakcióink a modern pszichológia eszköztárának köszönhetően kalkulálhatóak. Ezután titkolózzon, aki tud.

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.