MOTIVÁCIÓS ÚTVESZTŐ: Szakmai elhivatottság

Character Business 2011-04-11

Morog vagy hálálkodik munkatársunk, amikor szakmai továbbképzés lehetőségét villantjuk meg előtte? Egy biztos, sokkal kevesebben lelkesednek szakmai alapon, mint ahogyan azt a menedzsment reméli.


 

De nézzük a számokat. Munkánk, szaktudásunk szeretete egyik legfontosabb szükségletünk. Ugyanakkor, a 72 alapvető személyiségprofil közül csupán 15 motiválható ezen a csatornán keresztül. Ez a megállapítás egy hazai, 1000 főt vizsgáló, reprezentatív, motivációs kutatás eredményeképp született. 

 

Sok vezető motivációs kulcstényezőnek gondolja a szakmai tovább fejlődés lehetőségét. Jellemzően azok a vezetők vélekednek így, akik mindig is komolyan vették saját szakmai elhivatottságukat, alázatosak voltak a tanulással kapcsolatban. Éppen ezért nem meglepő, hogy a megkérdezett vezetők 42%-a vallja meggyőződéssel, hogy ez az ösztönzési forma hatásos. Miközben a munkavállalók erről teljesen mást gondolnak. Az általunk megkérdezettek 12%-a érzi a tanulási lehetőséget motiválónak, 35% felesleges zaklatásnak, a többiek pedig érdektelen és hatástalan (egyébként átlátszó) vezetői próbálkozásnak. Szomorú eredmény, egy illúzióval kevesebb.

 

Szóval gondoskodjunk munkatársaik folyamatos szakmai továbbképzéséről, de ne várjuk el, hogy ezt jutalomként vegyék, és különösen ne, hogy jó „képet vágjanak” hozzá. A többség úgy fogja gondolni, hogy ez nekünk fontos, és csak egy újabb teher a vállán.

 

Ha kitekintünk a nagyvilágba, számtalan országban megdöbbentő arányokat mérnek hasonló felmérések során. Az indiai munkavállalók 63(!)%-a becsüli meg a tanulási lehetőséget, a japánok 60 %-a (2005-ös adat), a németek 38 %-a, a britek 35 %-a lesz elszántabb, ha szakmailag fejlődhet. Hazánk a lista középmezőnyében lehet, a sereghajtók természetesen Afrikai országok.

 

Az eltérő százalékos arányok rámutatnak a személyiségprofilunk motivációt is meghatározó jelentőségére. Az, hogy ki-mivel motiválható, nagyban függ az illető személyiségtípusától, annak szintjétől és az őt körülvevő kollektíva összetételétől. Ha valóban ösztönözni akarjuk egy munkatársunkat, meg kell találnunk a személyiségéhez leginkább passzoló motivációs formát. 

 

Intézetünk 22 különböző személyfüggő motivációs eszközt vizsgál, és óva int minden vezetőt attól, hogy ezek közül csak egy-két módszert alkalmazzon minden munkavállalójára. 


 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.