Ön hány esélyes vezető?

Character Business 2011-04-11

Egy munkaszerződés felbontása, minden vezető életében nehéz lelki folyamat. Igazából csak nagyon kevesen képesek érzelmek nélkül meghozni egy ilyen sorsfordító döntést.


 

Vezetés-lélektani szempontból kevés dolog annyira nehéz, mint döntenünk másvalaki jövőjéről. Függetlenül attól, hogy az illető tehet-e a kialakult helyzetről, vagy sem. A lelki teher alól leginkább az menthet fel bennünket, ha tökéletesen biztosak vagyunk döntésünk helyességében. 

 

Ezért a legtöbb vezető, megvárja, míg munkatársa olyan mértékű hibát vét, hogy ne legyen többé visszaút. Ilyenkor a bekövetkező kár mértéke, kellő felmentést ad számára. „Betelt a pohár” – mondja, és nyugodt szívvel cselekszik. Néha évekig is eltarthat ez a folyamat.

 

A fentiek alapján szokás a menedzsereket egy, két vagy végtelen esélyes vezetőknek nevezni. Ez a meghatározás arra vonatkozik, hány dobása lehet egy már megborult kollégának. Még egy? Még néhány? Számtalan?

 

Bizonyos vezetési kultúrák rendelkeznek arról, hogy meddig érdemes elmennünk, egy reménytelen ügy menedzselésekor. A legtöbb vezetőképző intézet maximum 3 próbálkozást javasol. Egy mindenkinek jár. Ha nem megy, próbálkozzunk több betanítással. Ha még mindig nincs eredmény, adjunk ultimátumot, szankcionáljunk, helyezzük kilátásba a „legrosszabbat”. Ha ezek után sincs változás, ne tétovázzunk tovább. Mindez ugyanakkor nem jelent megoldást a valódi problémára.

 

A személyiségtípus elméletek üzleti alkalmazása, nagyon markáns választ ad erre a kérdésre, mivel az alkalmasság oldaláról közelíti meg a bekövetkező kudarcokat. Ha például egy munkatársunk alapvetően, személyiségéből adódóan nem jó választás, előre beárazhatjuk a veszteséget. 

 

Nem mindenki alkalmas mindenre. Legtöbben nagyon speciális szakterületeken, speciális körülmények között vagyunk csak képesek kibontakozni. Számtalan más területen pedig nem.

 

Vannak kereskedelmi feladatokra született és vannak adminisztratív munkakörre alkalmas emberek. Van, ki vezetői adottságokkal rendelkezik, mások a kreativitásukkal jeleskednek. Mindenki jó valamiben, de senki nem jó mindenben.

 

A személyiség alapú kompetencia profil, ma már általános eszköz hazánkban is. Felmérhető minden munkatársunk személyisége, képesség-tartománya. Azon belül tudatosan és teljes lelki nyugalommal hozhatunk meg racionális személyi döntéseket. 

 

Amikor egy munkatársunkkal kapcsolatban az elbocsájtást latolgatjuk, ritkán gondolunk arra, hogy nem az ő hozzáállásával van baj, hanem kiválasztási tevékenységünk volt elhibázott. A rossz hozzáállás, hibák, alkalmatlanság, a helytelen személyzeti munkánk következménye. Ezt valahol mélyen, minden vezető érzi.

 

A nehéz döntések lelki terhétől tehát úgy szabadulhatunk meg, ha lelkiismeretünk nyugodt, és biztosak vagyunk elhatározásunkban. Hasznosabb ugyanakkor helyes kiválasztási módszerekkel megelőzni az ilyen döntések kényszerűségét.

 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.