Tesztfaktorok 16 - Változási képesség

Character Business 2011-04-11

Mit tekint Ön a legfontosabb tulajdonságának? Ha a változási, megújulási képességét, akkor hátradőlhet. Illetve, nehogy hátradőljön!


 

 

Míg két évtizeddel ezelőtt a „stabilitás”, tíz éve a „kreativitás”, manapság a „változási képesség” talán a legfontosabb sikertényező. Aki el tud elengedni szinte bármit, képes egyik pillanatról a másikra teljes paradigmaváltásokra, az kevésbé őrlődik fel. Sőt, még akár sikeres is lehet.

 

Nagyon sokan nem értik jelen világunkat. Ez nem is csoda, hiszen minden olyan sebességgel száguld előre, hogy érzékelnünk sem egyszerű. Minden információ, már keletkezése pillanatában elveszítette aktualitását. Tudatunk számára a fizikai kapaszkodók egyre inkább megszűnnek.  A technológiai fejlődés az emberi gondolkodás minőségét is alapjaiban változtatta meg. Számtalan, korábban csupán gondolataink által megoldható problémánk, ma már gombnyomásnyira kezelődik, ezáltal képességeink felszabadulnak, sok közülük értéktelennek tűnik. A kérdés csak az, tudunk-e mit kezdeni ezzel a megnövekedett lehetőséggel. Van, aki igen, a többség nem. 

 

A leginkább blokkoló tényező, hogy míg gondolkodásunk úgy-ahogy képes lenne igazodni, érzelmi világunk számára minden túl gyors lett. Az emberi kapcsolatok minősége, szerepe alapjaiban változott meg. Mást jelent egy barátság, családi kötelék, munkakapcsolat fogalma, mint amit, ezek alatt korábban bármikor értettünk.  Ez a folyamat pedig sokakat leblokkol, a legtöbben dermedten állnak.

 

A változási képesség lényege és jelentése, hogy milyen gyorsan, milyen mélységben tudunk alkalmazkodni új helyzetekhez. Van, aki képes erre, van aki kevésbé. Egy biztos, hogy ez a tulajdonságunk kulcstényezővé vált.

 

Vállalati humán erőforrás analízisünk során éppen ezért nagy figyelmet szentelünk a megújulási készség szintjének mérésére. Egyénileg és csoportosan is nagyító alá vesszük.   

 

 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.