Építsünk hidat a folyó fölé hosszában…

Character Business 2011-04-14

A legzseniálisabb ötletek akkor születnek, amikor elég őrültek vagyunk ahhoz, hogy fittyet hányjunk a konvenciókra. Avagy a kreativitás elsőszámú gátjai, mi magunk vagyunk.


 

Hány féle módon lehet hidat építeni egy folyó közelében? Ezt a kérdést egy tengerentúli telekommunikációs cég menedzsmentje kapta meg, egy kreativitási képességet fejlesztő tréningen. A feladat alapszabálya szerint, csak a megvalósíthatóságot kellett szem előtt tartaniuk. A praktikusságra még csak nem is gondolhattak. 

 

Néhány óra önfeledt ötletelés után, összesen 21 féle felépíthető, ám semmire nem jó híd terve született meg. Raktak hidat a víz felszín alá, a partok mentén párhuzamosan, és a folyó közepére hosszában is. Megszületett az állóhíd ötlete, a felcsavarodóé,  ugyanúgy, mint a középen nem találkozó két szárnyé. Garantáltan jól szórakoztak a tökéletesen értelmetlen koncepciók kitalálása közben. 

 

 

A jó hangulatot tovább fokozandó, az addig rejtélyesen somolygó moderátor megkérte a részvevőket, hogy keressenek példákat olyan helyzetekre, amikor egy-egy őrült tervük mégis használható lenne. Amikor mégiscsak praktikus lehet egy víz alatti híd. 

 

Végül azt is feladatul kapták, hogy modellezzék elkészült és díjazott hídterveikkel a vállalat ügyfél kommunikációs szokásait. Képzeljék el, hogy a híd egyik végénél található az ügyfél, a másiknál ügyfélszolgálatuk. Néhány perc döbbent csend után, elkezdtek megszületni a gyakorlatban igencsak hasznos észrevételek. A jelenlegi üzleti kommunikációs szokásaikkal kapcsolatban, sok hiba felszínre került. Kiderült, hogy a bugyuta hídépítő játék, szinte mindegyik gyakran elkövetett ügyfélkapcsolati gubancukra rávilágított. Sokkal több ilyen – korábban megmosolygott – építményük volt, mint gondolták. 

 

A valódi alkotókészség felszabadításánál kulcsfontosságú, hogy ne „normálisan” közelítsük meg a problémákat. Több tízezer olyan kreativitást felszabadító gyakorlat létezik, melyek segítenek átlépni bejáratott gondolkozási mechanizmusaink csapdáin. Az egyik ezek közül a „híd-építés”.  

 

Ki tudja, talán így született meg a londoni feltekerhető átjáró ötlete is.


Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.