Zseni-mustra, IQ rekorderek

Character Business 2011-04-11

Kié az IQ világrekord? Mi volt a valaha mért legmagasabb intelligenciahányados?


 

Az első IQ tesztet Alfred Binet és Theodore Simon fejlesztette ki a huszadik század elején. Az általuk használt eszköz még csupán gyermekek tanulási és fejlődési képességének vizsgálatára szolgált. Hatása azonban olyan jelentős volt, hogy száz év leforgása alatt, az intelligencia mérés mindennapossá vált az élet számos területén. 

 

Manapság ezres nagyságrendben léteznek megbízható, és több százezres nagyságrendben, teljeséggel megbízhatatlan, ám igen szórakoztató IQ tesztek. Egy tudományosan megalapozott teszt esetében az átlagértéket 100 pontra kalibrálják, és gondosan ügyelnek arra, hogy a teljes populáció 68%-a, 85-115 pont érték közé essen. 

 

A ponthatárok természetesen ennél szélesebb sávban mozoghatnak. A legtöbb teszten 120 ponttól fölfelé számolják a kiemelkedő képességeket. A klasszikus zseni tartomány pedig 140 fölött kezdődik. Mivel a legtöbb teszt maximum 150-160 pontig képes mérni, ezért ezeken, a legkiválóbbaknak is be kell érniük a tudattal, hogy idő előtt, hibátlanul megválaszoltak minden tesztkérdést. Albert Einstein, Stephen W. Hawking, Paul Allen, Bill Gates és még sokan mások, beérték ennyivel. Valószínűleg igazuk van abban, hogy 150 pont fölött már mindegy az IQ.  

 

 

Akik nem bírtak egójukkal és bejelentkeztek valamelyik kutatóintézet zseni felmérésére, vagy vállalkoztak a nyilvános megmérettetésre, egészen extrém értékekkel dicsekedhettek. Köztük Marilyn vos Savant visz mindent, 228!-as IQ eredményével. 

 

 

 


 

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.