A kiemelkedően magas IQ, biztosan alacsony EQ-t jelent?

Character Business 2011-04-11

A zseniknek törvényszerűen lesznek problémáik érzelmi életükkel? Minden esetben nehezebben igazodnak el az értelemmel nem megközelíthető kérdésekben?


 

Amikor egy kiemelkedő intelligenciával rendelkező személyiségbe botlunk (ami hazánkban gyakran megtörténik), általában azt láthatjuk, hogy racionalitása érzelmei fölött is eluralkodik. Ezért elterjedt tévhit, hogy az extrém magas IQ, kiüti az EQ-t. Való igaz, hogy sokszor így is van, de korántsem minden esetben. 

 

Ha az ismert 5184 személyiségprofilt megvizsgáljuk, abból legalább 500 esetben számíthatunk viszonylag magas (130 fölötti) , és 202 esetben extrém magas (140 fölötti) intelligenciaszintre. Ez utóbbi típusokat szokás zseniknek nevezni, bár sok esetben ez a zseniség nem tud felszínre jönni, csupán elvesztegetett tehetség marad az illető.  Ettől függetlenül,  IQ tekintetében 202 zsenihajlamos személyiségprofil létezik.  

 

A kérdés tehát, hogy ez a 202 típus, hogy áll az érzelmekkel. Vannak? Elboldogul velük? A közhiedelem vélekedése szerint egyáltalán nem. Pedig ez korántsem igaz.

 

A megdöbbentő tény, hogy csupán 117 profilra igaz, hogy az IQ agyon nyomja az EQ-t személyiségünkben. 85-profil esetében, annak szerves része az érzelmi intelligencia. Sőt, 12 típus a 202-ből még leckét is adhatna másoknak EQ tekintetében.  

 

Szóval, amikor legközelebb találkozunk egy kiemelkedően intelligens beszélgetőpartnerrel, ne feltételezzük róla, hogy törvényszerűen magának való. Ne higgyük, hogy képtelen a társas érintkezésekre. Nem biztos, hogy hiányzik empatikus képessége, ahogyan az sem, hogy számokat lát az emberek helyén.

 
Regisztráljon, vagy lépjen be és szóljon hozzá!

Nem érkezett még hozzászólás ehhez a cikkhez.